La trecutu-ți mare, mare viitor…


romania

(Premiul I la concursul „Orașul meu. România mea”)

 

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie… La trecutu-ți mare, mare viitor!”, scria parcă acum o veșnicie marele nostru poet, Mihai Eminescu. Adevărul e că, în România anului 2014, viitorul pare din ce în ce mai încețoșat. Însă, așa cum bine spunea cineva, dacă viitorul se vede în ceață, trebuie schimbate dioptriile.

Ca tineri care moștenim această țară, nu putem spera decât la un viitor luminos. Pe care să-l construim împreună, pas cu pas. Pentru a realiza o schimbare majoră, este impetuos necesar să vedem încă de pe acum o Românie viitoare ideală, o țară care să ne fie cu adevărat și cămin, și părinte. O Românie cu un viitor cel puțin la fel de măreț precum trecutul. O țară precum cea descrisă de filosoful Platon în „Republica”.

România de mâine ar trebui construită pe valorile morale demult uitate, pe care le-au moștenit părinții și bunicii noștri de la strămoșii lor. O Românie în care cinstea, onoarea și dreptatea ar trebui să primeze, în care iubirea de aproape ar deveni nu un simplu concept biblic, ci fundația pe care ne-am clădi atât prezentul, cât și viitorul. Când vom reuși să „dăm mână cu mână toți cu inima română”, vom fi într-adevăr frați.

În România de mâine, cu toții ar trebui să ne cunoaștem în primul rând limba. Semianalfabetismul ar trebui să devină doar o amintire neplăcută dintr-un trecut pe care încercăm să-l închidem în cele mai îndepărtate colțuri ale memoriei colective. Nu ar trebui să știm ce este „romgleza” și nu ar trebui să publicăm noi DOOM-uri pentru a legaliza greșelile, în loc să le corectăm.

În România de mâine ar trebui să investim mai mult în educație. Profesorii ar trebui recompensați corespunzător pentru eforturile lor de a modela mințile copiilor, iar cei din urmă ar trebui motivați să-și dorească să acumuleze informațiile oferite de sistemul educativ, care le-ar modela nu doar mințile, ci și caracterele.

Pe lângă educație, în România de mâine ar trebui investit și în sistemul medical mai mult și mai puțin în cel religios. E drept că religia are beneficiile ei, însă nu ar trebui să primeze în defavoarea educației și sănătății. Avem nevoie de școli și spitale mai mult decât de catedrale. Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută singuri, după cum se spune din bătrâni.

Cum o minte sănătoasă nu poate fi cuprinsă decât de un corp sănătos, în România de mâine ar trebui să punem mai mult preț pe activitățile fizice și mai puțin pe lenevitul în fața televizoarelor sau pe pseudo-hrana de la fast-food-uri. Altfel, românii de mâine ar putea să nu mai existe și poimâine.

În România de mâine, cei care ne conduc ar pune interesele noastre pe primul loc. Nu ne-ar vinde țara sub pretextul privatizărilor pe bani puțini, nu ne-ar îngropa sub lacuri de cianuri și nu ne-ar otrăvi apele pentru a extrage gaze de șist. În România de mâine, politicienii ar trebui să fie în slujba poporului, nu la conducerea lui, iar democrația ar putea deveni astfel un concept real și nu unul aruncat în ochii alegătorilor în apropierea alegerilor.

În România de mâine, Presa ar trebui să fie un adevărat câine de pază al societății, nu un cățel de companie al clasei politice. În România de mâine n-ar trebui să existe manipulare, ci doar informare.

În România de mâine, românii n-ar trebui să devină sclavi printre străini, ci stăpâni în propria lor țară. Creșterea economică n-ar trebui să existe doar pe hârtie, ci să fie simțită de buzunarele fiecărui român. În România de mâine ar trebui să fim aliniați la standardele europene nu doar cu prețurile, ci și cu salariile.

În România de mâine ar trebui să ne cunoaștem trecutul, pentru a ne putea construi viitorul. Românii de mâine ar trebui să-și cunoască istoria, pentru a se cunoaște pe ei înșiși. Românii de mâine ar trebui să știe că suntem cea mai veche civilizație europeană, că cel mai vechi hominid și cel mai vechi homo sapiens din Europa au trăit pe teritoriul țării noastre, că la Tărtăria a fost inventată scrierea, că la Cornești, lângă Timișoara, se găsește cea mai mare fortificație antică din Europa, că pe teritoriul vechilor daci au apărut primele furnale din lume (în zona Titan – Călan – Nădrag, Reșița, Anina, Baia de Aramă, Baia de Fier, Baia Sprie), că minele de argint din România sunt printre cele mai vechi de pe mapamond sau că dacii aveau cel mai precis calendar din istorie, foarte apropiat de cel al NASA. Românii de mâine ar trebui să știe că suntem daci și vom rămâne daci, indiferent cât de mult ar încerca unii să ne facă să uităm asta.

În România de mâine nu ar trebui ca divertismentul să fie reprezentat de telenovele, manele și aventurile amoroase ale Biancăi Drăgușanu. Românii de mâine ar trebui să prețuiască teatrul, literatura, muzeele și muzica. Arta, într-un cuvânt. Hrănirea spiritului e de multe ori mai importantă decât cea a trupului.

În România de mâine am putea păși în afara granițelor țării noastre cu fruntea sus, fără teama sau rușinea de a fi asociați cu diverse elemente infracționale care ne pătează încontinuu imaginea. Românii de mâine ar putea fi mândri de naționalitatea lor, în loc să fredoneze „nu ne-am născut în locul potrivit”.

În România de mâine nu am mai aștepta să facă țara ceva pentru noi, ci ne-am întreba ce putem face noi pentru țară. Chiar dacă viitorul nu pare luminos, trebuie să începem să-l construim de pe acum. E datoria noastră atât față de patrie, cât și față de strămoșii care ne-au lăsat-o ca moștenire. Și vom începe să îl construim începând de astăzi. Singurul viitor pe care îl acceptăm este „La trecutu-ți mare, mare viitor!”.

 

 

 


11 responses to “La trecutu-ți mare, mare viitor…

 • Traian Ioan

  Ştiu că nu-ţi place să fi contrazis dar trebuie s-o fac ca să ştii şi să se ştie de către toată lumea. “Iubirea de aproape”, de care vorbeşti că trebuie să devină “fundația pe care ne-am clădi atât prezentul, cât și viitorul”, nu este concept biblic, aşa cum înţeleg că spui!
  Nu atribui Bibliei valori pe care nu le are!
  Morala biblică este stabilită de către evrei pentru evrei cu scopul, declarat, de a avea ca sclavi restul popoarelor lumii.
  Morala biblică este vinovată de toate relele produse în lume!

 • KLAUDYU

  Nu-mi place să fiu contrazis fără argumente, asta e altă mâncare de pește. Iubirea de aproape chiar e un concept biblic, indiferent dacă ție îți convine sau nu. Îți recomand să citești cu atenție Noul Testament și probabil îl vei găsi. Iar discuția nu este despre toate conceptele biblice sau despre evrei. Mă refeream la un singur concept și atât. Chiar dacă am aceeași părere ca și tine despre Biblie și despre evrei, nu pot ignora anumite aspecte pozitive, cum e cel al iubirii aproapelui. Spre deosebire de persoanele religioase, eu nu aleg din Biblie doar ce îmi convine, ci tratez totul ca pe un întreg.

 • Cristian

  Extraordinar articol Claudiu.Pare țara în care aș vrea să crească copilul meu. Imposibil nu e însă trebuie să facem ceva. Toți trebuie să facem câte ceva.
  Traian, nu pot să cred că din tot acest minunat articol, te-ai legat de un element asociat cu religia. Încă o dovadă că anumite elemente din mentalul colectiv trebuie șterse.

 • KLAUDYU

  Mulțumesc. Nimic nu e imposibil. Însă dacă doar stăm și așteptăm să se schimbe ceva, nicio șansă să se întâmple asta. Și ar cam fi timpul să începem să facem, că am așteptat prea mult. Chiar dacă nu toți vor face câte ceva, măcar unii ar putea și tot ar fi un câștig.
  Traian vede doar ce vrea să vadă. Așa e el, n-ai ce să-i faci. 🙂

 • IO ADA

  Merci Claudiu pentru Trezirea la Actiune!!!

  De retinut : GAND – MASTER-PLAN – ACTIUNE.

  A propos, ca fapt divers pentru unii si foarte important pentru altii, Trezirea ta la Actiune s-a intamplat de Luna Noua, ceea ce inseamna ca este de bun augur. Trebuie sa ne unim si sa miscam lucrurile spre REARMONIZARE.

  @Traian Ioan

  Nea Ioane, ce naiba bre, esti om batran si continui sa faci pe Gica Contra! Daca tot ti-au albit firele, fii mai constructiv, pune si mata umarul! Fa ceva! Doar sa dai din cleanta si s-o tii mare si tare ca detii adevarul numai matale, este profund nearmonios!

  Cred ca nu asta ti-a fost secretul suprem, cu KHAZARII-SIONISTI care si-au tras Cartea Sfanta?!? De asta si Mutu de la Primarie si-a dat seama! Ca Iisus e tot inventia lor si ca nu a avut loc nicio rastignire, etc…

  Mai treci pe la reciclare in Pestera de pe Muntele Gugu cu unul din Zalmocsi, ca sa revii si matale pe drumul cel bun! Bea si-o apa de izvor, fa si-o baie in lacul de la poale!

  Observi, iti vrem doar binele!

 • Traian Ioan

  Re: Alternativă la religii, este Adevărul!
  [quote author=Klaudyu]

  „Pentru Traian Ioan: Începi din nou să depășești niște limite. Sper că n-ai uitat părerea mea despre voi, ăștia care dețineți Adevărul…”[/quote]
  Fi foarte atent că continui să mă confunzi! Mă confunzi cu unii analfabeţi cu studii care au pretenţia să fie crezuţi. Eu nu am pretenţia prostească de profesor universitar şi nici măcar de învăţător, ca Isus, ca să vă cer să credeţi.
  N-ai înţeles că o credinţă fără judecată nu poate avea valoare de adevăr!?!

  „Când cineva e de acord cu ideile mele înțeleg că sunt și alții care gândesc ca mine, prin urmare omenirea mai are o șansă de a se salva.” Aşa gândeşte şi spune un ateu. Dar tot aşa gândeşte şi un creştin, a se vedea Ion Coja. La fel gândeşte şi un muslim. Şi în felul acesta, stimate Domnule Claudiu, se formează partidele, religiile, găştile şi tot felul de grupuri de escroci care se dau înţelepţi şi capabili să conducă oameni cinstiţi şi muncitori.
  Eu nu vreau să schimb credinţa nimănui. Nici a ateilor, nici a iudeilor, creştinilor şi muslimilor. Dar, când o credinţă susţine o altă credinţă, chipurile „ştiinţifică”, afectând viaţa societăţii căreia-i aparţin, sunt obligat să-mi dedic timpul, puţin cât mi-a mai rămas, salvării adevărului, pentru a ne face liberi ca Naţie.
  Judecata unui om este limitată şi afectată de credinţele lui considerate adevăr.

  Dacă pui la socoteală și toate întâmplările anormale sau paranormale din viața ta, poate zăreşti sâmburele de adevăr ascuns printre credinţele cu statut de adevăr existente în lume.
  „Iubirea de aproape”, am spus că nu este un concept biblic.
  Multe din conceptele biblice sunt preluate de la Moşii şi Strămoşii noştri Daci. N-am niciun fel de consideraţie pentru copiii care-şi defăimează strămoşii, bunicii şi părinţii. „Iubirea de aproape” este pusă pe seama evreilor Moise şi Isus, de către cei orbiţi de credinţa proprie.
  Evreii, de tot felul, sunt mincinoşi, hoţi şi ciminali!
  Este o greşală să exonerezi pe legiuitor (evreii care au stabilit Biblia) punând răul produs de lege pe seama celor care se încadrează în lege (jidani, cazari şi alţii asemenea).
  Îmi pare rău pentru voi, toţi care citiţi mult, dar vedeţi numai ce vă confirmă credinţele voastre.
  Tineri Români ai anului 2014, Părinţii voştri v-au lăsat o Ţară prosperă, cum nu exista o alta în lume în anul 1989, când evreii ne-au omorât Ctitorul. Nu părinţii voştri sunt vinovaţi de răul din ţară, ci năvălitorii evrei şi trădătorii de Neam!
  Voi trebuie să fiţi atenţi să nu deveniţi trădători de neam din inconştienţă; trădătorii de neam conştienţi sunt greu de diferenţiat de cei inconştienţi.
  Pe curând şi să auzim numai de bine.

 • KLAUDYU

  Eu cred că tu te plictisești foarte tare. Și lași comentarii doar pentru că nu ai cu cine discuta. Articolul ăsta nu e despre evrei și chiar nu văd rostul să discutăm despre evrei mereu.
  Nu, nu te confund. „Eu deţin adevărul! Aţi înţeles? Pe când voi deţineţi adevăruri multiple dar vă lipseşte cel pe care-l ştiu eu şi care deranjază pe toate oiţele credincioase”. De deștepți care dețin Adevărul e plină lumea…
  Tot tu spuneai într-un comentariu „Că te afli unde te afli nu este vina noastră a bătrânilor ci a celor care se cred deştepţi şi dau sfaturi proştilor”. Iar dacă mă uit doar la ultima ta frază, cine e cel care crede că știe Adevărul și dă sfaturi?
  Pe bune, chiar nu văd rostul polologhiei de mai sus. Chiar nu trebuie analizat absolut orice și chiar nu trebuie amintiți evreii în absolut orice discuție. Dacă vrei să lupți pentru Adevăr, luptă unde trebuie și cu cine trebuie. Nu aici și nu cu mine.

 • Traian Ioan

  N-ai înţeles?
  “Pe curând şi să auzim numai de bine.”

 • IO ADA

  Ioan,

  Noi, Patriotii Divini, nu ne raportam la credintele omenesti, numai ca traim printre oameni si din cand in cand mai cobori stacheta ca sa te faci inteles sau sa-ti atingi scopurile divine.

  Cel putin cu tine avem un numitor comun si anume KHAZARII si rolul lor nearmonios in Istoria Omenirii. Ca sa nu prelungim prea mult subiectul cu acesti KHAZARI spre a nu irita userii blogului, daca esti deschis pentru discutii pe aceasta tema lasa-ti e-mail-ul pentru a te contacta.

  Sa fii iubit!

 • liviu

  K, Io Ada, Traian, suntem romani si chiar ne mandrim cu asta! Am fost la Ipotesti acum doi ani si am vrut sa intru in casa, sa-mi odihnesc picioarele obosite asezat pe scaunul lui Mihail. La usa insa din pacate era pus…un lacat!! Am asteptat cateva minute si doi administratori, un domn si o doamna, au venit, au deschis si au creat o atmosfera de vis in jurul meu. Parca Mihail era printre noi si se pregatea sa scrie despre demiurgi, despre Catalina sau despre acel viclean copil de casa. La cativa metri de casa lui Mihail este o pensiune, cu restaurant, care are in permanenta parcarea plina. Daca acei calatori par a fi doar simpli turisti care intra in restaurant dupa o frumoasa excursie in Bucovina, oare noi ceilalti care il iubim si il respectam pe Mihail pentru ce a avut curajul sa ne lase mostenire, nu suntem niste bieti vicleni copii de casa datorita acelui lacat? Da K, este corect ceea ce ai spus, tara a facut pentru noi si a facut multe prin inaintasii nostri, asadar a venit randul nostru sa ridicam fruntile si sa dam lacatele jos de pe mostenirea noastra! Chiar, bine ai revenit!

 • KLAUDYU

  Bine te-am găsit. Vom da lacătele jos de pe moștenirea noastră, dar doar după ce le vom da jos pe cele ale minților noastre. Doar o minte liberă poate lupta pentru eliberare totală. Una încuiată își va accepta jugul și lanțurile cu mândrie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: