Schimbarea la față a… României TV


romania tv

Dintotdeauna am spus că mass-media de astăzi nu mai reprezintă „câinele de pază al societății”, ci cățelul bine dresat al politicienilor. Fiind un instrument foarte eficient de manipulare, mass-media are de îndeplinit roluri importante. Unul dintre ele este îndobitocirea maselor.

Bineînțeles că pot fi considerat paranoic. Însă nu și dacă ne amintim cine promovează asiduu manelele, telenovelele, crimele și violurile de la ora 5, incultura, scandalurile, violența, țiganii și pițipoancele. Nu trebuie decât să ne uităm la Dan Diaconescu, Dan Capatos, Cătălin Măruță, Simona Gherghe sau Mădălin Ionescu, și înțelegem care e rolul lor: de a ne îndobitoci. Dacă ținem cont și de nenumăratele reforme stupide din învățământ, precum și de închiderea școlilor sau de salariilor mici ale profesorilor, s-ar putea să nu fie vorba despre paranoia…

Un bun exemplu de îndobitocire a populației îl reprezintă articolul „Schimbarea la Faţă, tradiţii şi obiceiuri: Ce NU ai voie să faci în această sărbătoare creştină”, semnat de Ionela Marcu și publicat pe site-ul postului România TV marți, 5 august. Iată articolul cu pricina (care poate fi găsit aici: http://www.romaniatv.net/schimbarea-la-fata-sarbatoare-6-august_162443.html):

Schimbarea la Faţă reprezintă, în popor, începutul toamnei. Schimbarea la faţă mai este numită şi Obrejenia.

Cei care nu ţin sărbătoarea Schimbării la Faţă vor fi uscaţi şi gălbejiţi, iar cine va spăla haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetele care se spală pe cap în ziua Schimbării la Faţă nu le mai creşte părul, iar oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa acestei zile, vor muri până la sfârşitul anului.

În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă, sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine post azi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi, scrie dcnews.ro.

Cu ocazia Schimbării la Faţă este dezlegare la peşte, pentru ca creştinii să se bucure de praznicul ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.

Dacă în ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută înseamnă ca toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.

Observăm cu ușurință că Ionela Marcu nu prezintă aceste lucruri ca pe o serie de tradiții ori superstiții, așa cum le-a numit în titlu, ci ca pe niște adevăruri indubitabile. „Oamenii care se roagă (…) sigur vor fi vindecați; fetele („fetelor”, mult stimată jurnalistă) care se spală pe cap (…) nu le mai crește părul; oamenii care nu-și văd umbra (…) vor muri până la sfârșitul anului, Femeile însărcinate (…) vor avea o naştere uşoară”. Ba, mai mult, tonul ei imperativ îl face pe cititor să se simtă obligat să respecte toate aceste reguli. Mai ales dacă e slab de înger, înfricoșându-se de multitudinea de pedepse care îl așteaptă („vor fi uscaţi şi gălbejiţi, va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe, nu le mai creşte părul, vor muri până la sfârşitul anului”). Cum este posibil așa ceva? În mileniul al III-lea ne sunt prezentate superstiții puerile ca adevăruri de către presă? Putem ajunge pe Lună, putem trimite sonde pe Marte, putem comunica cu oricine pe toată suprafața Pământului, dar trebuie să credem că oamenii mor pentru că nu-și văd umbra capului la răsărit? Se usucă și se gălbejesc pentru că nu țin o sărbătoare? Păduchii și ploșnițele sar pe cei care spală rufe? Părul nu mai crește niciodată dacă este spălat într-o anumită zi? Rugăciunile au scăpat vreodată pe cineva de vreo patimă? Copiii sunt sănătoși dacă mamele lor țin post pe 6 august? Prognoza meteorologică a unui anotimp se stabilește după starea vremii dintr-o singură zi de vară? Ionela Marcu, ești cretină? Sau, mai bine spus, cât de cretini crezi că suntem? Ori cât de cretini ți-ai dori să fim?

Acest articol a fost preluat și de site-ul PresaGalati.ro, sub titlul „Astăzi nu-ți spăla părul!”: http://www.presadegalati.ro/astazi-nu-ti-spala-parul/. Ca să nu fie cei de la România TV singurii jurnaliști care își îndeplinesc norma zilnică de îndobitocire a populației…

presa galati 2

Ionela Marcu și-a preluat informațiile de pe site-ul dcnews.ro, din articolul „Tradiții și obiceiuri pentru Schimbarea la Față: Ce nu ai voie azi”, semnat de Iulian Bratu (http://www.dcnews.ro/traditii-si-obiceiuri-pentru-schimbarea-la-fata-ce-nu-ai-voie-azi_351232.html). Diferența dintre cei doi autori este faptul că domnul Bratu a specificat în subtitlu că este vorba despre „Superstiții în ziua Schimbării la Față”. Nu doar atât, din articol se înțelege clar că sunt enumerate „Tradițiile, superstițiile și obiceiurile atribuite acestei zile”. Spre deosebire de cel al României TV, unde vedem tradițiile și obiceiurile menționate doar în titlu și niciun cuvânt suflat despre superstiții. Deoarece cititorul trebuie să asimileze informația ca pe un adevăr…

Într-adevăr, țara ne vrea proști. Nu știu alții cum procedează, dar eu de-al naibii n-am de gând să-i fac pe plac…


8 responses to “Schimbarea la față a… României TV

 • Sefora

  Buna ziua .
  In momentul aparitiei noului dumitale articol pe pagina mea de e-mail,tocmai citeam una din postarile mai vechi din “Secretul zeilor”.
  Sunt o persoana in varsta [ peste cateva luni fac 70 ] si sunt extrem de incantata sa-ti citesc opiniile dezvaluite pe blogul dumitale deoarece si eu am exact aceleasi pareri,cu deosebire,ca eu nu am facut astfel de cercetari in literatura veche si nici nu am avut ocazia sa-mi afisez parerile si gandurile asa cum faci dumneata.
  Ai toata admiratia mea pentru aceasta gandire si pentru munca ce o depui tinand cont ca majoritatea oamenilor sunt ignoranti si se complac in a se mentine in aceasta ignoranta,refuzand categoric acceptarea evidentelor ce-i trag de maneca sa fie observate si…intelese.
  Eu m-am nascut cu o , nu,mai multe biblii in casa si am fost singura din familie care nu a acceptat ca adevar suprem cele spuse in biblie.Dar am fost un om obisnuit si nu am avut intotdeauna curajul sa vorbesc despre conceptiile mele referitoare la “adevarul biblic”.Cat despre dumnezeul biblic,niciodata nu am considerat a fi adevaratul dumnezeu.Cand viata mi-a oferit posibilitatea sa ma informez mai mult,mai bine,am inteles ca,pentru a se spulbera iluzia in care traieste majoritatea oamenilor,fiecare din noi ar trebui sa-si revizuiasca notiunea de dumnezeu si sa caute a intelege ce este de fapt acel dumnezeu la care se inchina orbeste multi din conlocuitorii acestei planete.
  Iti multumesc mult ca ne-ai pus la dispozitie toate aceste articole si ne faci cunoscute toate ideile,ipotezele ce-ti apartin ,rezultat al muncii de cercetare ce o depui.Eu incerc acum sa-ti citesc toate articolele pe care le-am descoperit urmarind afisarile de pe “Lupul dacic”.
  Inca odata iti multumesc.
  Cu multa consideratie,Sefora

 • liviu

  K,
  ar trebui sa facem diferenta intre ceea ce au transmis batranii neamului nostru in limba romana pe tot cuprinsul tarii, pe cand musulmanii, ungurii, rusii, austriecii taiau la ei cum taie oltenii pepeni la Dabuleni si ceea ce transmit acum niste maimute platite sa nu gandeasca ci doar sa scrie haotic si prosteste.
  Asemenea “adevaruri” faceau parte din bagajul romanului indiferent de cati cm sau cate kg avea Dumnezeul biblic sau de cat aur se fura din minele romanesti si asemenea “adevaruri” erau transmise uneori zambind alteori cu parul celor care veneau din urma.
  Probabil ca daca ar mai trai bunica mea mi-ar spune ca daca il prind pe Csibi Barna sa il iert, pentru ca este om si din pacate unul prost.
  Probabil ca daca as intreba-o pe Ionela Marcu ce sa-i fac lui Csibi Barna daca il prind in “Ziua Schimbarii la Fata” mi-ar raspunde sa ma rog alaturi de el daca se poate intr-o biserica catolica si in limba maghiara pentru autonomia Tinutului Secuiesc pentru ca daca ii fac ceva “romaneste” voi face jogging in iad.
  Asadar, cu putinul discernamant pe care il am voi alege sa dau la o parte Dumnezeii ortodocsi, catolici, iudaici, mozaici, musulmani sau hindusi, sa-l prind pe Barna si sa-l educ cu levierul de la masina in purul si curatul spirit romanesc, sa o alerg prin parcare pe Ionela Marcu si sa o fac fericita tot in purul spirit romanesc si apoi sa merg la mormantul bunicii mele si sa-i multumesc pentru povestile cu Bob de Grau si Piperus Petru pe care mi le spunea in copilarie.
  Nu la cei care vor sa ne indobitoceasca este problema ci la cei care accepta asemenea tampenii drept pure si atotputernice adevaruri.
  Pana una alta hai sa dam mana cu mana si sa-i exilam in Israel sau in Londra pe cei numiti de tine in reportajul tau gen Gherghe, Maruta fara puta & Co.
  Chiar, daca ma masturbez in Ziua Schimbarii la Fata, o sa-mi creasca cocoselul? Ia s-o intreb pe Dna Marcu…

  Sefora,
  decat in Dumnezeul biblic mai bine cred in olimpicii nostri care nu se lasa si vin acasa cu medalii in ciuda celor care au dat de pamant cu invatamantul sau cu sportul romanesc, olimpicii “against all odds”!

  …pe sapte carari si in marsarier, scrie K pentru ca o faci pentru cei care se incapataneaza sa citeasca.

 • Mădălin

  http://buer.wordpress.com/

  Cum ți se pare asta Claudiu?

 • KLAUDYU

  Pare interesant, deși nu mă dă pe spate.

 • tirca valentin

  e te astepti de la un popor de prosti ingenuncheati sub cruce. ASTA SE INTIMPLA CIND UITI CINE ESTI .,CIND UITI CINE ITI SUNT CU ADEVARAT STRAMOSII. STIE OARE VITA PT CINE MUNCESTE? SA UITATI CINE SUNTETI, asta vor dusmanii vostri milenari de la roma . sa uitati cine sunteti. atunci aberatiile lor vi se vor parea .”normale. V-ATI APROPRIAT VRAJEALA crestina si crucea romei , in dauna DRAGONULUI, SIMBOLUL DINTOTDEAUNA AL NEAMULUI VOSTRU. SARBATOAREA SCHIMBARII LA FATA SARBATORESTE MAREA TIMPENIE PE CARE ATI FACUT-O ,UITINDU-VA STRAMOSII AGATHIRSI,SI ACCEPTIND “”VALORILE “”ROMEI. ROMANIA – NOUA ROMA in limba ocultilor. tricolorul :izmenele garzii elvetiene a vaticanului, fosta pretoriana. mai vreti si alte dovezi? intrati pe site-ul LUPTATORII ORDINULUI DRAGONULUI. POATE ASTFEL VETI AVEA O SVICNIRE DE CONSTIINTA

 • KLAUDYU

  Greu, Vali, cu zvâcnirea de conștiință. Ne-au îndobitocit prea mult ca să mai avem așa ceva. Zi că dai șaorma gratis dacă vrei să vină cineva, nu apela la conștiință.

 • nicu sorcoi

  Numai Eu dau saorma free!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: