Mitropolitul „omorât” de presă


corneanu_25201900

Anunț important pentru țară: Șoc și groază! Presa românească e de căcat! Nici aia din afară nu stă mai bine, dar mă interesează în primul rând a noastră. Iată cel mai bun exemplu:

Una dintre regulile jurnalismului spune că orice informație trebuie verificată din cel puțin trei surse. Este adevărat că nimeni nu aplică această regulă, dar măcar o sursă ar fi binevenită. Cei mai mulți n-au timp sau chef de verificări, ci publică o informație imediat cum o descoperă, cu riscul de a fi una eronată. Exact asta s-a întâmplat și acum.

Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, se afla internat în stare gravă. Un redactor al site-ului Caon.ro din Caraș Severin n-a mai avut răbdare să afle cum vor evolua lucrurile. Fiind convins că mitropolitul va deceda și dorindu-și să fie primul care anunță acest lucru, aseară a publicat următoarea știre: „Înaltul prelat ortodox a murit în chiar ziua de Hram a Catedralei Metropolitane spy newsTimișoara, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”. Instantaneu, presa din toată țara a preluat știrea, fără a verifica dacă este reală sau nu. Libertatea, România TV, Nașul TV, Radio Intact, Evenimentul Zilei, Spy News, Special Arad, DC News, Gazeta de Vest, Obiectiv.info, Active News, Presa Online.com, Presa Online.eu, Ziare Online.com, Discard.ro, Mediaș Info, Știri de Buzău, Info Ziare, Ziare pe net, Hot News, Evenimentul regional al Moldovei, Ziar.com, Știri de ultimă oră, ZiareAZ.ro, Flux Știri.info, Ziare Live, News Start, Ultimele Știri, Sursa de știri, News-Line.ro, Ziare Românești, Piatza Info, News Pașcani.com, InfoCS.com au publicat știrea despre moartea prelatului. Păi ce, ei sunt mai proști?

Deși și ei au publicat inițial știrea fără a o verifica, evenimentul zileiredactorii Evenimentului Zilei s-au decis să-și spele păcatele și au contactat Mitropolia Banatului. Nu și-au văzut greșeala din titlu, „Craș Severin” fiind în realitate Caraș Severin, dar trecem peste. „Starea Înalt Prea Sfinției sale este stabilă. Azi dimineață la ora 8,30 am vorbit la telefon cu dânsul iar mâine sperăm să îl externăm”, le-a declarat preotul Ionel Popescu, vicarul eparhial de la Timișoara. Mitropolitul a fost externat în aceeași zi, câteva ore mai târziu.

Despre știrea de la care a pornit totul, coordonatoarea Caon.ro, Nina Curiță, le-a declarat reporterilor Evenimentului Zilei: „A fost o știre realizată în urma unui zvon, pe care, în momentul în care s-a dovedit că era falsă, am dat-o jos de pe site. Din fericire a fost o oră târzie. Știrea a fost retrasă într-un timp record, nu a stat publicată nici un sfert de oră. E regretabil ceea ce s-a întâmplat”. Într-adevăr, e regretabil faptul că ziaristul vinovat nu s-a obosit să dea un banal telefon la spital, pentru a întreba despre starea de sănătate a mitropolitului, preferând să se bazeze pe un zvon. Care verificare a informației din trei surse? Și una e prea mult!

Încercând din răsputeri să demonstreze că sunt mai buni decât concurența, cei de la Realitatea TV au dat vina pe România TV pentru această eroare mediatică. Au ignorat toate celelalte site-uri care prezentau acrealitateaeeași știre, preferând să arunce mâța peste gardul României TV. Ținând cont că eu am găsit pe Google peste 30 de site-uri la fel de vinovate, iar pentru apariția acestei știri false nu e de vină „goana după trafic” a României TV, ci mintea „sclipitoare” a unui așa-zis ziarist din Caraș Severin, rezultă că râde ciob de oală spartă. Nici cei de la Realitatea nu și-au făcut temele înainte de a publica o știre, ba chiar folosesc articolul hotărât atunci când nu este cazul (corect e „în realitate”, nu „în realitatea”).

Concluzia este aceeași, ca de fiecare dată: presa e un mare căcat. Din fericire nu toată, ci doar cea mai mare parte a ei. Când o să tragem apa, în loc să o lăsăm să pută, otrăvind totul în jur?

Vezi articolul și aici: http://grupuleridan.wordpress.com/2014/09/16/mitropolitul-omorat-de-presa/.

About Claudiu-Gilian Chircu

Îmi merge mintea... pe 7 cărări şi în marşarier. Probabil asta înseamnă să fii dus cu pluta pe arătură. View all posts by Claudiu-Gilian Chircu

5 responses to “Mitropolitul „omorât” de presă

 • sora

  Atat timp cat citim presa -o lasam sa puta-….

 • Cristian

  Acest lucru se intampla deoarece majoritatea jurnalistilor romani din prezent sunt in presa datorita pilelor,spagilor si a altor interese (servicii secrete personalizate).De aceea nici nu se sinchisesc sa verifice vreo stire.Tinerii care chiar vor sa se implice cu adevarat in aceasta meserie sunt luati in deradere si,de cele mai multe ori,siluiti sa accepte compromisuri care,in cele din urma,ii vor compromite…
  Cu cat dezinformarea este mai mare,cu atat mai bine pentru unii barosani.
  N-am nici o pretentie ca presa din Romania sa spuna vreun adevar atat timp cat patronii acestor trusturi au interese politice sau financiare de sustinut.
  Desigur ca mai sunt si jurnalisti de “moda veche”,acei “razboinici solitari” care inca mai cred in principiul adevarului,insa acestia sunt impinsi asa,mai discret,undeva,intr-un con de umbra,ca nu cumva,multimea sa ia contact cu articolele lor.Pe acestia ii citesc doar acele persoane care au acea capacitate nativa numita discernamant si pot corela oarecum realitatea cu ceea ce se expune intr-un anumit articol.Persoane de genul asta mai sunt multe in Romania insa sunt lipsite de initiativa,de acea dorinta concreta din care rezulta actiunea.Majoritatea dintre noi doar reactionam (conform planurilor unor tipi) si nu actionam spre a incerca sa spargem acest perpetum-mobile viciat.
  Presa,in general,nu numai cea romaneasca,a devenit un adevarat strat de jeg,din ala tare,scorojit,cu scopul evident de a prosti omul.De a-l scoate din starea lui naturala,arhaica,de pace si a-i inocula frica,a-l reduce la stadiul instinctelor primare…
  Ramane de vazut ce se va intampla cu acest “Ev Mediu Modern”.
  Omul majoritar nu invata niciodata din greselile sale,daramite sa mai priveasca in istorie…

 • ioan

  D.le Claudiu ! sapa si sapa si iar sapa si te vei minuna pe cine vei gasi in spatele presei de kakao pe care esti suparat dta. si nu numai in spatele presei ci si a radioului, televiziunii, a vedetelor astea de kakao care umplu sticlele ecranelor si a oricarei persoane publice, care poate sa fie cat de cat un formator de opinie. si sa stii ca nu exista nici o exceptie, pt. ca exceptiile sunt din start anihilate. ps. nu te opri numai la oamenii (din spate). mergi mai departe.

 • KLAUDYU

  Știu foarte bine cine e în spatele presei. Și da, există numeroase excepții, din păcate doar în presa din provincie. Lucrând în presă mulți ani, știu despre ce vorbesc. Iar radiourile și televiziunile tot din presă fac parte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: