Lua-te-ar dracul de Dragobete!


Dragobete Evenimentul Zilei se laudă că este „cel mai bun portal de știri”. Se laudă singur, că i-or fi murit lăudătorii. De râs cel mai probabil. Și chiar au de ce.

Pe 23 februarie, în Evenimentul Zilei a apărut un articol semnat de Petre Țache, intitulat „STRICT INTERZIS de Dragobete! Altfel te ia dracul!”. Din fericire pentru cititorii curioși de ce i-ar lua o entitate existentă doar în basmele religioase, nu au avut mult de citit:

Dragobetele este, potrivit tradiției populare, un duh poznaş şi capricios căruia trebuie să îi câştigi bunăvoinţa. Motiv pentru care trebuie să te asiguri că în ziua respectivă nu încalci legile nescrise ale credinței populare.

Pentru că sărbătoarea este şi una a renaşterii naturii, nu se sacrifică şi nu scumpără animale în ziua de Dragobete, informează unica.ro. Pentru a nu-ţi atrage furia lui Dragobete, nu ai voie să cârpeşti, coşi, speli sau să calci nimic de ziua lui. Singurul lucru pe îți dă voie să îl faci este curăţenia în casă, primenind căminul pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.Se spune că trebuie să petreci în ziua de Dragobete şi să atingi măcar o persoană de sex opus, altfel nu vei fi doar singur, ci te va ocoli norocul tot anul.

Exact când mă pregăteam să sărbătoresc Dragobetele prin sacrificarea unor găini bete, a mâței vecinei și chiar a vecinei, domnul Petre Țache m-a convins să mă răzgândesc. Că doar n-aș vrea să trezesc mânia unui personaj mitologic care îmi dictează ce am voie sau nu să fac… Ba chiar m-am plimbat vreo două ore cu autobuzul, timp în care am atins aproximativ toate femeile care au avut ghinionul să urce în același mijloc de transport. Cred că n-au fost prea fericite că le-am atins pe fund și pe sâni, ceea ce am dedus din mulțimea de poșete lansate cu violență către moalele capului meu, dar ce nu face omul pentru a nu fi ocolit de noroc tot anul? N-am înțeles ce legătură este între dracul din titlu și Dragobetele poznaș și capricios, dar bănuiesc că rolul domnului Țache nu este de a-mi preda lecții de mitologie. Dacă dumnealui a scris asta în „cel mai bun portal de știri”, nu am de ales decât să îl ascult orbește. „Crede și nu cerceta” nu trebuie să fie un concept exclusiv religios, ci și jurnalistic! Iar basmele de acum câteva mii de ani trebuie să fie principalele concepte după care să ne ghidăm viețile în mileniul al treilea! Nu-i normal așa?

Sau poate nu este nicio legătură între Dragobete și drac, ci doar avem parte în titlu de o amenințare deloc subtilă. În cazul acesta, mă văd nevoit să răspund în modul cel mai decent de care pot da dovadă: băi, Țache, cap de <BEEP>! Lua-te-ar <BEEP> cu <BEEP>urile tale de doi bani! Să mă <BEEP> pe tine și pe tot neamul <BEEP> care n-a știut să înghită în loc să rămână borțoasă ca <BEEP>! Ce e cu <BEEP>urile astea? Chiar crezi că suntem proștii <BEEP>? Tu îți bați joc de noi? Ăstea sunt știri, băi <BEEP> cu ochi? Mai promovezi mult superstiții de <BEEP>, ca să îndobitocești poporul mai mult decât au făcut-o toți <BEEP> ca tine până acum? Să nu-ți bag <BEEP> în gât dacă te prind vreodată pe stradă? Da-ți-aș <BEEP> cu <BEEP>, să te saturi, <BEEP> de imbecil! Să te ia dracul pe tine, nu pe noi! <BEEP>! <BEEP>! <BEEP>! <BEEP>! <BEEP>! <BEEP>! <BEEEEEEEP>!!!

Mă simt mult mai bine acum… Am reușit oare să captez în mesajul de mai sus întreg spiritul religios care l-a cuprins pe domnul Țache și respectul său nemărginit pentru tradițiile populare? Ori măcar o fărâmă din deontologia sa jurnalistică? Sau e nevoie să elimin beep-urile?


One response to “Lua-te-ar dracul de Dragobete!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: